Recept på mumsig fisksoppa

150905_recept_fiskgryta_hus30_DSCF1435

 

150905_recept_fiskgryta_hus30_DSCF1436

Ingredienser för 10 personer:

Fisksoppa:
800 g. skalade räkor
800 g. torskfilé
800 g. laxfilé
2 stora gula lökar
1/2 purjolök
30 st. plommontomater
3 vitlöksklyftor
2 påsar saffran
6 dl. vitt torrt vin
1 liter vatten
800 g. mandelpotatis
5 dl. vispgrädde
4 tsk. salt
4 krm chiliflakes
5 msk. olivolja

Gör så här:
Hacka lök och vitlök fint.
Fräs lök, purjolök och vitlök i oljan och saffranet
Häll i vinet och låt koka i fem minuter
Tärna potatisen i ca 3×3 cm stora bitar
Skär fisken i ca 3×3 cm stora bitar
Häll i vattnet och potatisen i grytan
Låt koka 5 minuter
Lägg i fisken, chiliflakes, salt och grädde
Koka i ca 10 minuter
Lägg i tomaterna
Koka i ca 5-6 minuter

Aioli:
5 dl créme fraiche
3 stora vitlöksklyftor
2 krm salt
Svartpeppar
Lite pressad citron

Gör så här:
Pressa vitlökslyftorna i en skål.
Fyll på resten av ingredienserna och rör om ordentligt.

Ställ fram räkorna i en skål på bordet, alternativt direkt i tallrikarna.
Häll över soppan, ta en klick aioli, lite grovt bröd och bara NJUUUT :-)