Foto & Film

En lektion i visuell storytelling med matfoto

Nathalie började att prata om matstyling och fotografering. Viktigt är att tänka på att färger i rummet påverkar färger på porslin, textilier och det färdiga resultatet. Matilda pratade också om visuell storytelling, vilka steg som är viktiga i en historia och vi fick alla uppgiften att ha dessa steg med oss i nedanstående photoshoot.

 

 

Den vackra köpmannadisken tog hand om vackra och mjuka textilier, hårda och runda skålar och fat tillsammans med mjuka pastellfärgade ägg, djupt blå vallmofrön och vårvackra grenar. Jag vågade fråga och fick förmånen att jobba tillsammans med den eminenta matbloggaren Agnes och vi sade enigt att allt redan var så vackert stylat att det gick att fotografera direkt.

 

 

 

Agnes meddelade mig att hon går in i ett flow när hon stylar inför en matfotografering och inte mig emot då jag aldrig lyckats få till det. Jag stod nöjd och dokumenterade hur hon flyttade skålar, citroner och fat upp och ner, höger och vänster, strödde frön och mjöl och vred och vände på detaljer. Hon instruerade mig att titta i sökaren för att se om detaljerna fyllde ut bildrutan enligt harmoniska mönster och jag fick lära mig massor (TACK, Agnes!!!) och kände faktiskt att jag fick till många härliga bilder.

 

 

 

Att följa ett tillvägagångssätt fungerar bra i en matfotografering, där Agnes ledde mig att fånga ingredienserna i sitt råa format, för att sedan gå vidare till att fånga själva bakningen. Ganska självklart kan man tycka, men att ha det med sig och inte bara förlora sig i detaljer är inte alltid det enklaste att komma ihåg.

 

 

 

 

Den smarriga citronkakan med vacker glasyr och de små små vallmokristallerna var verkligen enastående i den här historien. Detaljerna med de råa gråa stenväggarna, de blå kopparna och faten och den citrongula färgen i citroner och kaka utgjorde en perfekt kombination.

Jag vill egentligen inte säga så mycket med det här inlägget, mer än jag är så oändligt glad att jag åkte iväg på den här helgen där jag inte bara fått träffa fantastiska människor utan lärt mig mycket nya saker och tankar, jag har kanske hittat ett spår på hur jag vill fotografera och bildbehandla och jag har så mycket kvar att visa er från helgen.

8 Comments

 • Reply
  anneliesblomsterochbakverk
  18 maj, 2017 at 09:51

  Åh ett så himla fint inlägg! Njuter av alla vackra bilder och så fint att höra dig berätta om upplevelsen. Skulle gärna åka iväg på något liknande framöver. Kram till dig!

  • Reply
   Ulrica
   21 maj, 2017 at 20:18

   Tusen tack, Annelie, vad glad du gör mig :-). Håll utkik hos tjejerna på Babes in Boyland för de kommer förmodligen att köra en repris i september! Rekommenderas varmt, jag är sugen på att hänga med igen bara för inspirationen och gemenskapen. Kram Kram

 • Reply
  Lena - gott för själen
  18 maj, 2017 at 18:17

  Men shit! Finner inga ord! Älskar bilderna!

  Kram Lena

  • Reply
   Ulrica
   21 maj, 2017 at 20:17

   Åhhh, gulledej, du gör mig alldeles rörd <3

 • Reply
  Cathinka - På vift!
  18 maj, 2017 at 18:47

  Otroligt vackra bilder! Exakt en sån workshop vill jag också gå. Vilket/vilka objektiv har du använt?

  • Reply
   Ulrica
   21 maj, 2017 at 20:08

   Ja, det var verkligen en riktigt bra workshop. Tjejerna kommer förmodligen att köra en repris i september så håll utkik på deras blogg :). Vad jätteglad jag blir för dina varma ord!! Just på dessa blomstyling-bilder har jag använt Fujifilms 23mm (35mm i fullformat) och 56mm (85mm i fullformat). Dessa brännvidder är riktigt bra här tycker jag.

 • Reply
  Helén i Vilrummet
  19 maj, 2017 at 14:20

  Så otroligt vackra blider! Verkligen fånga essensen.
  Kram Helén

  • Reply
   Ulrica
   21 maj, 2017 at 20:06

   Tusen tack, Helén! Vad glad jag blir för dina fina ord. Kram Ulrica

  Leave a Reply